Subway in Stockholm | Sweden

12:40


Stockholm není jen krásné město na povrchu, je to také zajímavé architektonické a hlavně stylové umění pod ním. Ano, řeč je o městském metru. To má celkem tři linky - zelenou, modrou a červenou - které se mimo centrum větví dále (od T10 až po T19). Ale kvůli tomu opravdu zajímavé není. Většina stanic se totiž dá považovat za takovou 'malou' galerii umění! Ne nadarmo je někdy přezdívané jako "nejdelší výtvarná galerie na světě". Volnou ruku zde totiž získali jak malíři, tak i sochaři. A opravdu je na co se dívat. Proto rozhodně osobně doporučuji si jízdenku zakoupit a do podzemí zavítat, i když nejste třeba jeho skalní fanoušci. Já byla z některých stanic doslova unesena. Na fotkách níže jsou ty dle mého názoru nejzajímavější a nejhezčí (ale i nejpodivnější) stanice zachyceny mým objektivem. Takže se jimi můžete pokochat (zatím?) alespoň takto. 😊

Už samotné eskalátory jsou zajímavé, veselé a duhové... 




... a přestupní chodby také. 😊

stanice T-CENTRALEN


stanice RåDHUSET 


stanice HUVUDSTA

stanice SOLNA STRAND


stanice DUVBO



stanice SUNDBYBERGS CENTRUM


stanice VäSTRA SKOGEN


Absolutně největší dojem na mne udělala právě stanice SOLNA CENTRUM. Nejprve jsme trošku tápali, cože má symbolizovat (ale to vlastně i u všech ostatních). Nicméně pak nás napadlo a myslíme si, že je to varování před znečišťováním, odlesňováním a jiným ničením naší planety (i proto zřejmě ta rudá "obloha").








stanice UNIVERSITETET




stanice STADION



Ve stanici MEDBORGARPLATSEN nenalezneme žádné dechberoucí umění, ale mne přišla zajímavá tím, že je v podstatě do mírného oblouku, což se například v pražském metru vůbec nevidí. Takových stanic je ve Stockholmu však víc.



Vaše Mája ♡

2 komentářů

  1. Jojo, tohle Švédi umí. Ostatně - jako spoustu jiných věcí. :) V rámci Skandinávských studií a pak i soukromě jsem měla možnost se to Švédska a speciálně do Stockholmu, (a Uppsaly), podívat několikrát. Asi nikdy mě nepřestane překvapovat jejich kultura a nadšení skoro pro všechno, do čeho se pustí.

    Už se těším, až se tam zase pojedu podívat. :)

    OdpovědětVymazat