Banana heart cake

9:51


Během podzimního a zimního počasí mne prostě tak nějak víc honí mlsná. Proto je dobré, když mám v zásobě nějakou tu sladkost, která je však zároveň i zdravá a i méně kalorická. A tento banánový koláč má kritéria splňuje. Vyzkoušíte ho také? 😊

A co k výrobě této dobroty potřebujeme?

Ingredience:
Korpus:

  • polohrubá mouka (120 g, nebo dle velikosti formy)
  • tuk - máslo nebo tuk na pečení (80 g)
  • vejce (2 ks)
  • cukr - používám třtinový (cca 70 g, nebo dle chuti)
  • prášek do pečiva (0,5 balení)
  • mléko (v případě, že se vám bude těsto zdát příliš hutné)

Náplň (ona teda bude patřit navrch, ale nevím, jak jinak to nazvat 😊):
  • banány (2 ks)
  • med
  • citronová šťáva
  • nízkotučný tvaroh (1 vanička)
  • šlehačkový ztužovač (1 pytlíček)
  • panák alkoholu (např. rum)
  • drcené mandle na posyp

Postup přípravy:
Nejprve je nutné si připravit směs na korpus. To uděláme jednoduše tak, že máslo společně s cukrem vymícháme do pěny, poté přidáme vejce a mouku již smíchanou s práškem do pečiva. Vše nakonec ještě společně vymícháme do ucelené konzistence. Mělo by vzniknout lehce nadýchané těsto, které vylijeme do předem vymazané (je-li nutno) a necháme péct v troubě při 170 - 180 °C po dobu přibližně 30 min (dle velikosti formy a výšky korpusu). Upečení zjišťujeme pomocí špejle.

Směs na povrch připravíme následovně (1): Smícháme tvaroh, pár kapek citronové šťávy, a ztužovač. Vše vyšleháme při vysokých otáčkách do hladka. Je také ještě nutné si předpřipravit banány. Ty budeme flambovat. Nemusíte se toho bát ani v domácích podmínkách, s panákem nevznikne žádný velký oheň. Na větší pánvi si rozehřejeme polévkovou lžící medu, na němž položíme, na větší kousky nakrájené, banány. Necháme chvíli dělat, co to umí, a banány pomalu otáčíme, aby se celé v medu obalily (2). Na závěr přidáme panáka alkoholu a pomocí sirky zapálíme a necháme všechen alkohol vyhořet (3).

Jakmile bude korpus upečen, necháme ho chvíli vychladnout a potřeme ho tvarohovou směsí, navrch vyskládáme flambované banány a na závěr posypeme drcenými mandlemi.

Dobrou chuť!


(1)

(2)

(3)


Vaše Mája ♡

2 komentářů