Chernobyl, Pripyat | Ukraine

10:25


Jak vypadá místo, kde se před 32 lety stala jaderná nehoda, označovaná za tu největší v historii lidstva?


Ještě když jsme ráno nasedali na náměstí Maidan Nezalezhnosti do mikrobusu směrem do Černobylu, měli jsme své jisté představy, jak by daná exkurze mohla vypadat. Bohužel se nám tato "romantická" představa rozplynula téměř ihned po nastoupení do zmiňovaného mikrobusu, ve kterém bylo místo klasických dvanácti míst nahňácáno asi osmnáct a nás čekala téměř dvouhodinová jízda. To je pak docela radost, když vozidlo zastaví a vy z něj můžete vypadnout.

Nejdříve se zastavuje u lesem zarostlé vesnice Kopachi, která musela být po havárii elektrárny opuštěna. V okolí vidíme pobořené domy. Tajemnosti však lehce ubírá slunné teplé počasí. Povinností je mít dlouhé kalhoty i rukáv, takže je to docela peklo. 





Následoval oběd v místní kantýně. Dostali jsme polévku, zelný salát, k hlavnímu jídlu buď grilované maso nebo zeleninu s bramborem a jak zákusem místní kynutou buchtu (ta mi ze všeho chutnala nejvíc). Dále jsme se přesunuli do blízkosti samotné elektrárny, resp. jejího 4. bloku a již hotového sarkofágu, který má po dobu 100 let zabránit k unikání radiace do okolního prostředí. K vidění byl také nedokončený 5. blok elektrárny.



Další zastávkou bylo již to, co nás osobně zajímalo úplně nejvíce - město duchů, Pripyat. Procházeli jsme kolem opuštěných panelových domů, nákupních center, ve kterých ještě zbylo téměř veškeré vybavení, i kolem nejznámější místní atrakce - zábavního parku. 


název města Pripyat v ruštině











Poslední zastávkou byl radar Duga 2. Obrovský ocelový kolos, který v době studené války patřil mezi trojici nejvýkonnějších radarů v -Sovětském svazu. S výškou 150 m a délkou kolem pul kilometru je vážně ohromující! 



Tím naše návštěva po místních "památkách" končila. Čekala nás ještě jedna "malá" formalita, a to kontrola radioaktivity. Prochází se speciálním rámem, který radioaktivitu měří. Tak snad fungoval... A pak již cesta zpět do Kyjeva, kde se s námi naše průvodkyně Anastazie rozloučila slovy: “Thank you so much and see you again after next disaster“. 😊

Pokud také uvažujete o tomto výletu, takto zpětně bych řekla, že vidět to stojí za to. Příroda si totiž postupně téměř vše, hlavně opuštěné město a vesnice, bere zpět a tak se může stát, že za pár let může třeba Pripyat ztratit díky tomu část svého kouzla. 

Den strávený v Černobylu nás přes agenturu vyšel na 65 Euro (tj. cca 1700,- Kč), v ceně je jak doprava, tak oběd. Průvodci mluví anglicky a jsou velmi sdílní. 


Vaše Mája ♡

3 komentářů

  1. Ájo,jesli začneš "svítit" tak to bude mít pro tebe zase jedno plus,ušetříš za elektřinu (to víš šibeniční humor,znáš mě :-) či né? :-( )Ale odvahu stejněmáte Jit-Kač

    OdpovědětVymazat