VILNIUS | LITHUANIA, RIGA | LATVIA

13:38


"Nepoletíme do Estonska, do Talliinnu?" byla jsem jednou dotázána. "Jo, fajn, klidně, uděláme si nějaký prodloužený víkend." odpověděla jsem. Jen kdybych věděla, že nakonec místo Tallinnu pojedeme do Vilniusu a Rigy, teda do sice sousedních, ale jiných zemí...A nejednalo se teda tak úplně o víkendovku, ale i tak to může být pro vás tip, kam na pár dní vycestovat.

Nejprve jsme se na tři dny zastavili v hlavním městě Litvy, ve Vilniusu. Na jeho projití stačí podle mého názoru den, pokud byste ale rádi zavítali i do nějakých muzeí či město poznali blíže, nechte si pár dní čas. Je klidné (až nezvykle), lidé moc nikam nespěchají a nikde není cítit tlak dnešní uspěchané doby. A i když se to může někomu z počátku zdá až nudné, mne to těch pár dní celkem vyhovovalo. 😊








Třetí den jsme se rozhodli vydat se na výlet mimo město a volba padla na nedalekou krásně a citlivě zrekonstruovaný hrad ve městečku Trakai. Velkou výhodou je, že do něj jezdí mnohokrát denně vlak přímo z vilniuského hlavního nádraží (lístek za cca 1,8 €/osoba). Doporučuji se chvíli projít i přírodou kolem, je tam super klid. 




Riga nás bohužel nepřivítala zrovna úplně optimisticky. Protože ihned večer po našem příjezdu začal padat sníh s deštěm, takže jsme měli všechno totálně mokrý. Na druhou stranu, probudit se druhý den do již slunečného a zasněženého města, na které máte výhled z 10. patra hotelu, je krása. Takže mohu prohlásit, že jsem již zažila první sníh této zimy. 😊








Z deníku kavárenské povalečky mohu doporučit vícero kaváren. Nechte se inspirovat. 😊

Jelikož jsme do Vilniusu přijeli dost hladoví a nechtěla se nám ten den doplácet snídaně na hotelu, na Foursquare (což je mimochodem skvělá aplikace do měst, kde toho moc neznáte) jsme si vytipovali podnik Kavos Era a vyrazili do něj. A doporučuji všemi deseti! 


Ti, kdo mají rádi kávu silnější a výraznější chuti, zkusit by mohli kavárnu Taste Map Coffee Roasters.


Kam na brunch v hlavním městě Lotyšška? Do Rocket Bean! Mňam, mňam, mňam!


Chcete nebo potřebujete kafe jen tak do ruky na cestu? Zkuste 'coffee to go' ze stánku Kurts Coffee. Je sice slabší, ale i tak za vyzkoušení stojí!


Snažíte se snižovat Váš dopad na životní prostředí? Nevytvářet příliš mnoho odpadu? Pak se shodujete s myšlenkou podniku Cafe M - zero waste coffee shop. Vše je zde recyklovatelné a dokonce i šálky na kávu jsou vyráběny z odpadu po zpracování kávy.




Vaše Mája ♡

0 komentářů