Brussels | Belgium

10:33


Co Vás napadne, když se řekne Belgie a Brusel? Pravá belgická čokoláda? Vynikající vafle polité zkaramelizovaným cukrem? Nebo naopak proslavené, na sádle smažené, hranolky, podávané v typickém papírovém kornoutku? Pokud se vám už sbíhají sliny, vůbec se nedivím. Nejen tyto tři jídla totiž umí Belgičané naprosto famózně. 😊


Levné letenky již od čtyři sta korun se dají do Belgie sehnat se společností Ryanair. Nevýhodou je pouze malé příruční zavazadlo a to, že přistanete na letišti v Charleroi, které je přibližně tři čtvrtě hodiny jízdy autem nebo hodinu autobusem od Bruselu. Spojeni zajišťují pravidelné autobusové spoje od společnosti Flibco (cena jízdenky cca 14 €), popř. se dají použít také klasické linkové autobusy nebo vlak přímo z města Charleroi.








Pouliční umění v Bruselu není tak úplně obyčejné. O čůrajícím chlapečkovi (holandsky Manneken Pis) jste již jistě někdy slyšeli. Jedná se totiž o jeden ze symbolů města. K této bronzové barokní sošce ze 17. století přibyla v roce 1987 také čůrající holčička (holandsky Jaenneke Pis) a o jedenáct let později také socha čůrajícího psa (holandsky Zinneke Pis). Soška čurajícího chlapečka je při různých příležitostech oblékána do rozličných kostýmků, v zásobě jich má několik stovek.




Bruselské muzeum je umístěno v této krásné neogotické budově na náměstí Grand-Place.


Naproti muzeu se nachází radnice.



Monument l'Arcade du Cinquantenaire se nachází v parku Parc du Cinquantenaire na východě města.





Za další symbol města platí futuristické Atomium, původní symbol mezinárodní výstavy (expo) z roku 1958. Jedná se o 165 miliardkrát zvětšený model základní buňky krystalové mřížky železa.



I během dvou dnů, kdy jsem Brusel navštívila, jsem poznala, že se jedná o takovou menší sestru Paříže. Nicméně je daleko klidnější a turisticky přívětivější. A i když Paříž je Paříž, Brusel má také mnoho co nabídnout. Jeho návštěvu doporučuji. Protože ať už jste milovníci architektury, dobré kávy nebo parků, to své si tu najde každý.



Vaše Mája ♡

0 komentářů