BORDEAUX | FRANCE

14:34


Francouzský spisovatel Stendhal prohlásil: "Bordeaux est, sans contredit, la plus belle ville de France", tedy Bordeaux je bezesporu nejkrásnější město Francie. Úplně ztotožnit se s tímto prohlášením nemohu, nicméně musím přiznat, že samotné město má mnoho co nabídnout, a to nemluvím pouze o skvělém vínu či "viennoiseries", neboli croissantících, brioškách a tak podobně.



Do Bordeaux létá pravidelná přímá linka z Prahy (více na stránkách dopravce). I proto jme si tuto destinaci zvolili jako náš cíl na prodloužený víkend. Z letiště se do města celkem snadno a levně, i když ne moc rychle, dostanete autobusovou linkou č. 1. Linku jsme osobně vyzkoušeli a pokud nikam vyloženě nespěcháte, rozhodně doporučujeme ji využít. Od hlavního nádraží jezdí také přímý turistický autobus (anglicky "shuttle bus", ve francouzštině to je "navette"), který stejnou trasu ujede za přibližně 30 minut, místo hodiny. Vyjde ale podstatně dráž, stojí 8€ (zmíněný autobus číslo 1 vyjde na něco pod dvě Éčka). Dají se samozřejmě objednat také taxíky nebo UBERy, ale to už je trošku jiná cenová (jednosměrná jízda začíná na 30€, vyplatí se možná tak při třech a více lidech, popřípadě v brzkých ranních či pozdních nočních hodinách).




To je tak, když chcete mít alespoň jednu pěknou fotku... 


Most Pont Jacques Chaban-Delmas je moderní most, spojující oba dva břehy řeky Garonny. Jeho zvedání funguje na principu vertikálního výtahu.



Pont de pierre, neboli Kamenný most, je naopak historická stavba, taktéž spojující oba dva břehy řeky. V současné době slouží hlavně pro pěší, kola a tramvaje.


Skvělý snídaňový a brunchový podnik Black List. Doporučuji všemi deseti!



Botanická zahrada je volně průchozí a nabízí únik do klidu z ruchu velkoměsta.


Samotné město je velmi živé, plné zajímavých uliček, zákoutí a historických pamětihodností (převážně z 18. století). I proto byla stará část s přístavem zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Pokud jste spíše milovníci bezcílných procházek a dobré kávy, najde se zde spousta vynikajících a útulných kavárniček, jak na dopolední snídani, tak i na odpolední kávu.






Další z podniků, které mohu doporučit - kavárna a bistro Books & Coffee.



Jednou jsem se zařekla, že na každé dovolené se budu snažit jít si alespoň jednou zaběhat. A zatím to celkem dodržuji (musím se pochválit, že jo). V Bordeaux jsou pro to skvělé podmínky, protože kolem řeky vede promenáda, po které se běhá v podstatě samo. Skvělé výhledy, příjemné podmínky i vlhký vzduch dělá svoje. A to pak uběhnete i deset kilometrů jakoby nic. 😊 Takže přibalit běhací tenisky vřele doporučuji!



Vaše Mája ♡

2 komentářů

  1. francúzsko je nádherné..dúfam, že ho už konečne navštívim :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se tam v brzké době podíváš! ;-)

      Vymazat